Mikei Mesevár Óvoda

Mikei Mesevár Óvoda

7512 Mike, Zrínyi u. 1.
OM azonosító: 202891
Telefon: 06 82 778 232

Röviden óvodánkról

„ A gyökerek persze nem látszanak, de tudod, azok tartják a fát.”

MIKE Somogy megye déli részén, a zselici tájegység észak-nyugati szélén, Kadarkút és Lábod között helyezkedik el, meseszép természeti környezetben. A település területén folyik keresztül a Rinya-patak, a falut erdők, halastavak övezik. Mike címere jól mutatja falunk mezőgazdasági jellegét, benne a burgonya és a dohány jelenik meg motívumként.

Óvodánk a település központjában, a helyi Általános Iskolával szemben helyezkedik el. Intézményünkben egy vegyes csoport működik 30 fős férőhellyel.

2014 augusztus óta önálló intézményként, MIKEI MESEVÁR ÓVODA néven működik.

Az óvoda személyi feltételei biztosítottak:

  • 2 óvodapedagógus
  • 1 fő dajka
  • 1 fő konyhalány

 Néphagyományőrző pedagógiai programunk 2015 januárjában lett bevezetve, de kiemelten kezeljük az egészséges életmódra és a környezettudatos magatartásra nevelést.

Óvodánk folyamatosan fejlődik. A mozgás a gyermekek legtermészetesebb megnyilvánulási formája, számukra minden mozgás élmény- és örömforrás. A már elöregedett udvari játékok helyett idén az udvarunk szépül, gazdagodik új játékokkal.

Külső és belső óvodaképünkre a természetes anyagok harmóniája jellemző.

Az óvoda helyiségei: csoportszoba, háló szoba, ebédlő, mosdó, WC, öltöző, iroda. Csoportszobánk a nagy ablakoktól szép világos, falai díszesek. A berendezési tárgyak gyermekméretűek, környezetbarát anyagból készültek. A hagyományos és szükséges berendezések, játékeszközök elhelyezésén túl, külön figyelmet fordítunk a mese-, a kézműves-, az élő-, és a természetsarok kialakítására.
Hangsúlyt fektetünk a színes, játékos tevékenységekre és a sokoldalú tapasztalatszerzésen alapuló nevelésre.

A falusi életmód a csodálatos táj megerősített bennünket abban, hogy még tovább bővítsük a hagyományok ápolását. Nevelőmunkánk alapelve a hagyományőrzés érzelmi hatástöbbletének kiaknázása.

A szülők örömmel fogadták, hogy a néphagyományőrzést megjelenítjük mindennapjainkban, ezáltal is gazdagítva a gyermekek erkölcsi és érzelmi világát. A szülők részt vesznek az óvoda életében, részesei rendezvényeinknek (Szüreti hét, Mihály nap,Tök faragó hét, Márton nap, Miklós nap, Adventi hetek, András nap, Luca nap, Karácsonyi ünnep, Újév, farsangi bál, Kiszézés, Húsvét, Pünkösdi Király választás, gyermeknap, játszóházak stb.).

Nyitva tartásunkat a szülői igényekhez igyekszünk igazítani.

Bízunk abban, hogy a hozzánk járó gyermekeknek életre szóló élményeket és ismereteket tudunk nyújtani, feltarisznyázva őket azokkal a képességekkel, melyekre szükségük lesz ebben a gyorsan változó világban.

„A gyökereik védik meg a fát a viharban a kidőléstől,
a mélybe nyúló gyökerek táplálják, a gyökerek teszik lehetővé, hogy nagyra nőjön, hogy dús koronáját büszkén emelje magasba.
Az emberi közösségek számára a gyökeret a HAGYOMÁNY, a közös történelem, a közös emlékezet jelenti.
A hagyományokból gazdagodnak a nemzetek, az országok, a falvak.” (Kovács Béla Sándor)